آیا درمان پاچنبری (کلاب فوت) بدون جراحی امکان‌پذیر است+عکس

تیر ۱۲, ۱۴۰۳
پا چنبری

کلاب فوت نوعی ناهنجاری مادرزادی است که در آن پاها به سمت داخل، بالا یا حتی طرفین متمایل ‌می‌شوند. این عارضه با روش‌های غیر جراحی درمان می‌شود، اما روند درمان طولانی‌مدت است. در صورتی که اصلاح کلاب‌فوت با روش‌های غیر جراحی امکان‌پذیر نباشد یا عارضه درمان‌شده عود کند، ممکن است پزشک جراحی را توصیه کند.

کلاب فوت برای نوزاد دردی ایجاد نمی‌کند، اما با رسیدن کودک به سن راه رفتن، می‌تواند مشکلات و عوارض متعددی برای او ایجاد و دامنه حرکتی او را محدود کند. بنابراین درمان باید بلافاصله پس از تولد شروع شده و تا زمان اصلاح کامل ناهنجاری توسط والدین به صورت منظم پیگیری شود.

پا چنبری یا کلاب فوت چه عارضه‌ای است؟

پا چنبری یا کلاب فوت چه عارضه‌ای است

پاچنبری یا کلاب فوت (club-foot یا با اصطلاح علمی آن (talipes equinovarus) یک ناهنجاری مادرزادی است که در آن پاهای نوزاد، به سمت داخل چرخش پیدا می‌کنند. به علاوه، این عارضه ممکن است در یک یا هر دو پا اتفاق بیفتد و گاهی اوقات به قدری شدید است که پاها به سمت پایین نیز دچار چرخش شوند. از دیگر علائم کلاب فوت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • وجود چین و چروک عمیق در کف پا
  • لاغرتر بودن ساق پا از حالت طبیعی به دلیل رشد ناکافی عضلات
  • کوتاه‌تر بودن یک پا از پای دیگر
  • گودی بیش از حد کف پا از حالت طبیعی

آیا پا چنبری یا کلاب فوت درمان قطعی دارد؟

پاچنبری یک ناهنجاری قابل درمان است، اما روند اصلاح آن حداقل ۴ سال طول می‌کشد (منبع). بنابراین اگر والدین کودک، طی این مدت، متعهد به پیگیری روند درمان باشند، شکل پاها تا حد زیادی اصلاح خواهد شد. بنابراین توجه به دستورات پزشک و مراقبت از کودک بر طبق آن‌ها، می‌تواند تا حد زیادی به جلوگیری از عود آن کمک کند.

عوارض عدم درمان به‌موقع پا چنبری

عدم درمان به‌موقع پا چنبری

بدو تولد، زمان طلایی برای تشخیص و درمان کلاب فوت است. بنابراین باید تا حداکثر یک یا دو هفته بعد از تولد، درمان شروع شود. هر چه قدر این درمان به تعویق بیفتد و سن کودک بالاتر رود، ممکن است عوارض ناشی از کلاب فوت برای او مشکلاتی ایجاد کنند. هم‌چنین احتمال موفقیت‌آمیز بودن درمان‌های غیر جراحی پایین‌تر آمده و روند درمان‌های جراحی سخت‌تر می‌شود. از جمله عوارض عدم درمان به‌موقع پاچنبری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • آرتروز
  • خشکی مچ پا
  • درد
  • ضعف
  • کاهش دامنه حرکتی پا
  • قادر نبودن کودک برای پوشیدن کفش
  • ایجاد مشکلات روحی در نوجوانی به خاطر ظاهر پاها و نحوه راه رفتن
  • چرخش مچ پا و عدم توانایی راه رفتن به صورت عادی
  • ایجاد زخم و پینه‌های دردناک در قسمت‌های لبه پا به دلیل راه رفتن بر روی آن‌ها
  • جلوگیری از رشد طبیعی ماهیچه‌های ساق پا به دلیل راه رفتن نادرست

درمان پا چنبری در کلینیک تخصصی دیاکو

هنگام مراجعه به کلینیک، ما کودک شما را با دقت معاینه و ارزیابی کرده تا شدت کلاب فوت را تشخیص دهیم. با این بررسی‌ها نیز علت ایجاد این ناهنجاری را تا حد ممکن مشخص می‌کنیم. بروز این عارضه می‌تواند بدون دلیل یا در اثر برخی بیماری‌های زمینه‌ای و اختلالات عصبی-عضلانی باشد. با مشخص شدن شدت و علت ناهنجاری، روند درمان کودک شروع می‌شود.

درمان معمولا با استفاده از روش پونستی انجام می‌شود که در آن از ترکیبی از گچ‌گیری، ماساژ و بریس استفاده می‌شود. گچ‌گیری بسته به شدت عارضه طی ۶ تا ۹ جلسه انجام خواهد شد. بعد از پایان این جلسات، آزاد سازی تاندون و یک دوره گچ‌گیری ۲ الی ۳ هفته‌ای دیگر انجام می‌شود. پس از طی این مراحل، درمان با بریس شبانه دنیس-براون شروع خواهد شد. طراحی و ساخت این بریس و میله آن به صورت اختصاصی در کلینیک دیاکو انجام می‌شود.

هنگامی که کودک شروع به راه رفتن می‌کند، بر اساس پیشرفت حاصل شده در اصلاح کلاب فوت، کفش و کفی طبی تجویز می‌شود. این کفش و کفی طبی در برخی از ساعات به جای بریس استفاده می‌شوند. در نتیجه زمان استفاده از بریس به مرور زمان کاهش می‌یابد. هم‌چنین ممکن است در بزرگسالی نیاز به استفاده از کفی و کفش‌های طبی یا ساق بلند باشد. طراحی و ساخت کفی‌های طبی به صورت اختصاصی در کلینیک انجام می‌شود.

برای پیگیری درمان، هر ۳ تا ۶ ماه یک‌بار چکاپ انجام می‌شود. معمولا اولین چکاپ، ۳ ماه بعد از مراجعه و چکاپ‌های بعدی با توجه به روند درمان هر ۶ ماه یک‌بار انجام خواهند شد. بنابراین والدین کودک موظف هستند که طبق برنامه درمانی تنظیم شده توسط ما، به کلینیک، مراجعه منظم داشته باشند.

در زیر روند درمانی پاچنبری را می‌توانید مطالعه کنید:

معاینه نوزاد و بررسی علائم

اولین قدم درمان، معاینه فیزیکی نوزاد در کلینیک است. در این معاینه، ما نه تنها شکل و نحوه قرارگیری پاها، بلکه وضعیت کامل اسکلتی- عضلانی نوزاد را ارزیابی می‌کند. از جمله مواردی که توسط پزشک بررسی می‌شوند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ارزیابی دامنه حرکتی پا و مچ پا
  • معاینه باسن، ستون فقرات، عضلات و سایر مفاصل بدن از نظر وجود یا عدم وجود هر گونه ناهنجاری دیگر
  • معاینه پوست و بررسی وجود یا عدم وجود علائمی مانند چین و چروک‌های غیر طبیعی روی مچ پا
  • بررسی علائم آشکار کلاب فوت مانند کوتاهی و عدم تقارن طول دو پا
  • ارزیابی وضعیت عصب‌های پا
  • ارزیابی عملکرد راه رفتن، پایین رفتن از پله‌ها، ایستادن روی یک پا و پریدن (در صورتی که کودک راه می‌رود)

ارزیابی برای تشخیص شدت و علت زمینه‌ای

اگر تشخیص داده شود که نوزاد مبتلا به کلاب فوت است، پزشک اقداماتی برای تعیین شدت آن انجام می‌دهد. ابتدا درجه تغییر شکل پاها اندازه‌گیری می‌شود. این اندازه‌گیری بر اساس یک سیستم استاندارد درجه بندی کلاب فوت که شامل درجات صفر تا ۶ است، تفسیر می‌شود. هر چه اندازه درجه بیشتر باشد، تغییر شکل پا بیشتر است. هم‌چنین گاهی اوقات دو عدد عکس رادیوگرافی قدامی خلفی و جانبی از پا و مچ پای نوزاد گرفته می‌شود.

انواع کلاب فوت

کلاب فوت بر اساس علت به وجود آورنده آن به دو نوع کلی ایدئوپاتیک و غیر ایدئوپاتیک تقسیم می‌شود. در نوع ایدئوپاتیک هیچ گونه علت مشخصی برای کلاب فوت وجود ندارد. اما در نوع غیر ایدئوپاتیک بیماری‌های زمینه‌ای علت به وجود آمدن این ناهنجاری هستند. در مورد این دو نوع کلاب فوت در ادامه توضیحاتی داده شده است:

  • پا چنبری بدون علت یا ایدئوپاتیک

پا چنبری بدون علت یا ایدئوپاتیک

پاچنبری ایدئوپاتیک از نظر شدت به سه دسته زیر تقسیم می‌شود:

    • خفیف: در نوع خفیف تغییر شکل خیلی کمی در پاها وجود دارد.
    • متوسط: در حالت متوسط، پاها تغییر شکل قابل توجهی داشته و انعطاف‌پذیری آن‌ها کمی کاهش می‌یابد.
    • شدید: در نوع شدید، پاها تغییر شکل بسیار مشخص و انعطاف‌پذیری بسیار کمی دارند.
پا چنبری ایدئوپاتیکتوضیحاتروند درمان
خفیفتغییر شکل بسیار کم پاها– روش پونستی
متوسطتغییر شکل قابل توجه پاها و اندکی مشکل در انعطاف‌پذیری

– روش پونستی

– جراحی در صورت مقاوم بودن کلاب فوت به درمان

شدیدتغییر شکل زیاد پاها و انعطاف‌پذیری بسیار کم– روش پونستی به همراه جراحی
  • پاچنبری غیر ایدئوپاتیک

    پاچنبری غیر ایدئوپاتیک می‌تواند ناشی از بیماری‌های زمینه‌ای باشد. از جمله انواع کلاب فوت غیر ایدئوپاتیک می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

    • سندرمیک: این نوع کلاب فوت می‌تواند ناشی از سندرم‌های زمینه‌ای مانند سندرم لارسن، تی‌بیا همی ملیا، آتروگریپوزیس و باند آمنیوتیک باشد. سندرم لارسن باعث شل شدن مفاصل و افزایش احتمال در رفتن آن‌ها می‌شود. در سندرم تی‌بیا همی ملیا، نوزاد، بدون استخوان ساق پا متولد می‌شود یا این استخوان خیلی کوتاه است. نوزاد مبتلا به سندرم آرتروگریپوزیس دچار انقباض و حرکت محدود مفاصل می‌شود. در سندرم باند آمنیوتیک به دلیل پیچیدن نوار بافت رحم به دور جنین، اعضای بدن آسیب می‌بینند. یکی از این آسیب‌ها می‌تواند ناهنجاری کلاب فوت باشد.
    • نورولوژیک (عصبی- عضلانی): پاچنبری نورولوژیک می‌تواند در اثر بیماری‌های عصبی- زمینه‌ای مانند اسپینا بیفیدا و فلج مغزی ایجاد شود. در عارضه اسپینا بیفیدا عضلات، دچار انقباض و عدم تعادل و ماهیچه‌ها دچار خشکی می‌شوند. فلج مغزی هم با علائمی مانند صافی کف پا، راه رفتن روی انگشتان و انقباض غیر طبیعی ماهیچه‌ها همراه است.
    • وضعیتی: این نوع پاچنبری معمولا به دلیل قرارگیری نادرست جنین در شکم مادر در دوران بارداری اتفاق می‌افتد. برای مثال ممکن است برخلاف حالت نرمال، سر جنین در بالا و پاها به سمت پایین قرار بگیرند. در نتیجه فضای رشد کافی برای پاها وجود نداشته و این مسئله باعث چرخش آن‌ها به سمت داخل، بالا یا طرفین می‌شود.
پا چنبری در اثر علت زمینه‌اینوع علت زمینه‌ایتوضیحات و علائم همراهروند درمان
اسپینا بیفیدانورولوژیک (عصبی- عضلانی)انقباضات و عدم تعادل عضلانی، خشکی ماهیچه‌ها– استفاده از بریس
– فیزیوتراپی
– جراحی
فلج مغزیانقباض غیر طبیعی ماهیچه، درد مزمن، مشکلات گفتاری، حرکات غیر ارادی
سندرم لارسنسندرمیکشل شدن مفاصل و در نتیجه افزایش احتمال در رفتن آن‌ها– روش پونستی+ جراحی
سندرم آرتروگریپوزیسانقباض و حرکت محدود مفاصل
سندرم تی‌بیا همی ملیاعدم رشد استخوان پا یا کوتاه بودن آن
سندرم باند آمنیوتیکآسیب به اعضا از جمله پاها در نتیجه پیچیدن نوار بافت رحم به دور جنین
محدودیت‌های داخل رحموضعیتیقرار گرفتن نادرست بدن جنین در داخل رحم و عدم وجود فضای کافی برای قرارگیری پاها– روش پونستی+ جراحی (در صورت شدید بودن ناهنجاری)

طراحی برنامه درمانی بلند مدت

بهبود ناهنجاری پاچنبری تنها با درمان امکان‌پذیر است و خودبه‌خود درمان نمی‌شود. این درمان نیز نیازمند برنامه طولانی مدتی است که والدین باید تا ۴ تا ۵ سالگی کودک آن را پیگیری کنند. این پیگیری منظم از پیشرفت و عود ناهنجاری کلاب فوت جلوگیری خواهد کرد.

برای درمان پاچنبری، درمان‌های مختلف غیر جراحی و جراحی وجود دارد. درمان اولیه پاچنبری همیشه درمان غیر جراحی است. از جمله درمان‌های غیر جراحی می‌توان به روش پونستی و فرانسوی اشاره کرد. پاچنبری غیر ایدئوپاتیک معمولا مقاومت بیشتری به درمان نشان می‌دهد. بنابراین برای درمان آن به دوره‌های طولانی‌تری از درمان‌های غیر جراحی یا حتی درمان‌های جراحی نیاز است.

روش پونستی (گچ‌گیری و بستن بریس یا کفش پا چنبری)

روش پونستی (گچ‌گیری و بستن بریس یا کفش پا چنبری)

در چه شرایطی این روش درمانی استفاده می‌شود
اولین گزینه درمان در هر نوع و شدتی از کلاب فوت
هدف از این روش درمان
اصلاح تدریجی ناهنجاری پاچنبری و تثبیت آن
درصد موفقیت درمان
۹۸ درصد اصلاح اولیه ناهنجاری (منبع ۱، منبع ۲)

روش پونستی از روش‌های رایج درمان کلاب فوت است که در درمان تمام شدت‌های این بیماری استفاده می‌شود. اساس این روش بر قرار‌دادن پا در موقعیت صحیح و تثبیت آن با گچ‌گیری است. این روش شامل سه مرحله می‌شود که در ادامه توضیح داده شده‌اند:

مرحله اول: دستکاری پا و گچ‌گیری

اصلاح تدریجی تغییر شکل پا در روش پونستی

در این مرحله، پزشک، پای کودک را نگه داشته و با کشش و حرکت تا حد ممکن، آن را در موقعیت صحیح قرار می‌دهد. این مسئله اصلا برای کودک دردی ایجاد نمی‌کند، زیرا تاندون‌ها، رباط‌ها و استخوان‌های نوزادان انعطاف‌پذیر هستند. سپس در همین حالت پا از بالای ران گچ گرفته شده و در جای خود ثابت می‌شود. پس از یک هفته گچ باز شده و پا با کشش و ماساژ در موقعیت صحیح قرار داده می‌شود. این بار هم دوباره گچ‌گیری پا انجام خواهد شد. این روند به صورت مستمر هر هفته تکرار شده و به تدریج باعث تثبیت پا در موقعیت صحیح می‌شود.

مدت زمان تکرار دستکاری پا و گچ‌گیری به نظر و تشخیص پزشک بستگی دارد. اما معمولا برای بیشتر نوزادان حدود ۶ تا ۸ هفته طول می‌کشد تا پاها بهبود یابند.

مرحله دوم: آزادسازی تاندون آشیل

آزادسازی تاندون آشیل

پس از گچ‌گیری و اصلاح تغییر شکل پا، حدود ۹۰ درصد نوزادان، دچار گرفتکی تاندون آشیل (تاندون پشت پا) می‌شوند. برای حل این مشکل، جراحی تنوتومی آشیل (Achilles Tenotomy) انجام می‌شود. در این جراحی، پزشک یک برش کوچک در محل تاندون آشیل ایجاد کرده تا تاندون آزاد و از حالت گرفتگی خارج شود. این کار در کودکان زیر یک سال با بی‌حسی موضعی و در کودکان بالای یک سال با بیهوشی عمومی انجام می‌شود.

در طول بهبود تاندون آشیل، برای محافظت از آن یک گچ‌گیری جدید، روی پا انجام می‌شود. معمولا ۳ هفته طول می‌کشد تا این گچ باز شود. پس از باز کردن گچ، تاندون آشیل دوباره رشد کرده و به طول مناسبی می‌رسد.

مرحله سوم: بستن بریس

درمان پاچنبری با بریس

حتی اگر بعد از گچ‌گیری تغییر شکل پاها اصلاح شود، احتمال عود آن زیاد است. بنابراین برای اطمینان از باقی ماندن پا در موقعیت صحیح، کودک باید بریس کلاب فوت را تا حدود ۴، ۵ سالگی و به مدت ۱۰ الی ۲۳ ساعت در روز بپوشد. معمولا در سه ماه اول به صورت تمام وقت (۲۳ ساعت در روز) استفاده می‌شود، اما به مرور زمان، پزشک، مدت زمان استفاده از بریس را کاهش می‌دهد. بنابراین نوزاد می‌تواند آن را فقط در طول شب یا چرت زدن (حدود ۱۲ الی ۱۴ ساعت در روز) ببندد.

انواع مختلفی از بریس کلاب فوت وجود دارند که همه آن‌ها شامل یک جفت کفش یا صندل متصل به انتهای یک میله می‌شوند. این میله که در بهبود عارضه بسیار تاثیرگذار می‌باشد، ممکن است به صورت انعطاف‌پذیر یا غیر انعطاف‌پذیر طراحی شود. بریس دنیس- براون یکی از انواع بریس کلاب فوت است. این بریس از آلیاژ آلومینیوم ساخته شده و وزن سبکی دارد. در این بریس، کفش‌ها متناسب با اندازه پا و فاصله پاشنه آنها متناسب با عرض شانه‌های کودک ساخته می‌شوند.

روش پونستی بسیار موثر است اما اثر بخشی آن مستلزم تعهد والدین به بستن روزانه و صحیح بریس می‌باشد. هم‌چنین اگر بریس، طبق دستورالعمل پزشک استفاده نشود، احتمال بازگشت پاچنبری وجود دارد. علاوه بر این استفاده صحیح از بریس نیازمند تجربه و تمرین است. با رعایت نکات زیر می‌توانید به نوزاد خود کمک کنید که مشکلات کم‌تری با بستن بریس داشته باشد:

  • آن را به فعالیتی سرگرم کننده تبدیل کنید: هنگامی که کودک بریس بسته است با او بازی کنید. از میله برای کمک به خم و صاف کردن زانوهای کودک کمک کنید.
  • آن را به یک روتین تبدیل کنید: پس از سه ماه اول، کودک فقط در طول شب و حین چرت زدن به بریس نیاز دارد. بریس را بخشی از روال خواب او قرار دهید تا متوجه شود که همیشه خوابیدن باید با پوشیدن بریس همراه باشد.
  • از یک پد محافظ روی میله بریس استفاده کنید: با این کار هم کودک در استفاده از بریس راحت‌تر خواهد بود و هم وسایل خانه مانند مبلمان توسط میله آسیب نمی‌بینند.
  • از لوسیون استفاده نکنید: اگر پای کودک شما مقداری قرمزی داشته باشد طبیعی است و استفاده از لوسیون‌ها مشکلات پوستی را بدتر می‌کند. اما اگر پا تاول بزند یعنی پاشنه پا از موقعیت درست خود در بریس خارج شده است. پس حتما کفش را محکم ببندید تا پا لیز نخورد.

روش فرانسوی (فیزیوتراپی و بستن آتل)

درمان پاچنبری با بستن آتل

در چه شرایطی این روش درمانی استفاده می‌شود
در درمان پاچنبری ایدئوپاتیک و با شدت‌های کم
هدف از این روش درمان
اصلاح کلاب فوت با روش‌های فیزیوتراپی قابل انجام در خانه
درصد موفقیت درمان
۹۵ درصد اصلاح اولیه در درمان کلاب فوت ایدئوپاتیک (منبع)

یکی دیگر از روش‌های غیر جراحی اصلاح کلاب فوت، روش فرانسوی است. در این روش، فیزیوتراپیست برای اصلاح شکل پا ابتدا آن را ماساژ می‌دهد و پس از آن به جای گچ‌گیری از بانداژ و آتل استفاده می‌کند. این بانداژ و آتل به حفظ دامنه حرکتی به دست آمده برای پا کمک خواهد کرد. این کار باید به صورت روزانه انجام شود که حداقل ۳ بار در هفته به مراجعه به فیزیوتراپیست نیاز دارد. فیزیوتراپیست والدین را آموزش می‌دهد تا در سایر روزهای هفته این کار را در خانه انجام دهند. در این روش معمولا بهبودی بعد از سه ماه حاصل می‌شود. برای جلوگیری از عود آن، والدین باید این روش را روزانه و تا حدود ۲ یا ۳ سالگی نوزاد انجام دهند. در این روش هم مانند روش پونستی به آزادسازی آشیل و بستن بریس نیاز است.

 پا چنبری چه زمانی به جراحی نیاز دارد؟

در مواردی که کلاب فوت با روش‌های غیر جراحی به صورت کامل اصلاح نشود یا عود کند به جراحی نیاز است. هم‌چنین موارد شدید و غیر ایدئوپایک این ناهنجاری که به کشش و فیزیوتراپی پاسخ نمی‌دهند، تنها با جراحی قابل درمان هستند. نوع جراحی به موارد زیر وابسته است:

  • شدت کلاب فوت
  • سن کودک
  • درمان‌های قبلی کودک

هدف از انجام جراحی می‌تواند تنظیم تاندون‌ها، رباط‌ها، مفاصل و مچ پا باشد. از جمله انواع جراحی برای درمان کلاب فوت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • جراحی استوئوتومی: در این جراحی بخشی از استخوان برداشته می‌شود.
  • جراحی فیوژن یا آرترودز: در این جراحی دو یا چند استخوان با هم ادغام می‌شوند. جراح ممکن است از استخوان جای دیگری از بدن استفاده کند.
  • جراحی انتقال تاندون تیبیال قدامی: در این جراحی، تاندون آسیب‌دیده با تاندون سالم جایگزین می‌شود.

بعد از انجام جراحی معمولا پا با پین‌ها و گچ گیری ثابت می‌شود. پس از ۴ تا ۶ هفته پزشک گچ را باز کرده، پین‌ها را برداشته و دوباره پا را گچ‌گیری می‌کند. این گچ‌گیری ثانویه برای قسمت کوتاه‌تری از پا انجام می‌شود. برای عدم بازگشت پاچنبری حتما تا یک‌ سال بعد از جراحی استفاده از بریس کلاب فوت الزامی است.

آینده کودک پس از درمان پا چنبری

پس از درمان پاچنبری در ۵ سال اول کودک باید بریس ببندد. با آموزش صحیح والدین، او به زودی با بریس سازگار می‌شود. بعد از این مدت دیگر نیازی به استفاده از بریس نیست و کودک می‌تواند به صورت عادی فعالیت‌های خود را انجام دهد. برای مثال او می‌تواند فعالیت‌های معمول مانند بازی کردن، ورزش و پوشیدن کفش‌های دل خواه خود را از سر بگیرد. هم‌چنین ظاهر پاها تا حد بسیار زیادی اصلاح شده و تفاوتی با پای نرمال ندارد.

احتمال عود و بازگشت مجدد کلاب فوت و پیشگیری از آن

در دو سال اول پس از درمان، حدود ۳۷ درصد احتمال بازگشت کلاب فوت بهبود یافته وجود دارد (منبع). این عود کردن می‌تواند ناشی از عدم پیگیری والدین در بستن بریس باشد. در صورت تشخیص زودهنگام عود، گچ‌گیری‌های جزئی آن را برطرف خواهد کرد. با انجام کارهای زیر می‌توان تا حد زیادی از عود کلاب فوت جلوگیری کرد:

  • استفاده از بریس طبق دستورالعمل‌های پزشک
  • پیگیری جلسات دیدار با پزشک تا ۴ سال اول برای نظارت بر پای کودک و بررسی بریس
  • عدم ترک جلسات معاینه منظم تا پایان زمان رشد کودک
  • انجام ورزش‌های کششی بعد از ۵ سالگی

از جمله بهترین ورزش‌های کششی برای جلوگیری از عود کلاب فوت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. راه رفتن روی پاشنه پا
  2. راه رفتن روی انگشتان پا
  3. پریدن به حالت لگد زدن هم‌زمان با دو پا، به گونه‌ای که دست‌ها کف پاها را لمس کنند.
  4. ایستادن روی یک پا و برگشت به حالت اولیه و تکرار
  5. پرش قورباغه
  6. بالا نگه داشتن باسن به حالت خوابیده
  7. پرش کانگرو
  8. پرش قیچی

سوالات متداول

آیا امکان سقط کردن جنین دارای کلاب فوت وجود دارد؟

خیر، زیرا جنین دارای این ناهنجاری، در طول بارداری مشکلی برای مادر ایجاد نمی‌کند و بعد از تولد امکان درمان نوزاد وجود دارد.

آیا مشکل کلاب فوت ممکن است علاوه بر فرزند اول در سایر فرزندان متولد شده هم وجود داشته باشد؟

بله، چون ممکن است کلاب فوت ژنتیکی باشد و در هر بارداری از مادر یا پدر به جنین منتقل می‌شود.

آیا ناهنجاری پاچنبری باعث معافیت از سربازی می‌شود؟

بله، در صورتی که باعث بدشکلی پا شود و در راه رفتن و انجام تمرینات مشکلی ایجاد کند، معافیت دائم دارد. در غیر این صورت، فقط معافیت از خدمات رزمی خواهد داشت.

آیا پاچنبری می‌تواند منجر به فلج شدن کودک شود؟

خیر، اما در موارد نادری که به خاطر عارضه زمینه‌ای مانند اسپینا بیفیدا باشد، این احتمال وجود دارد.

هزینه درمان پاچنبری چه قدر است؟

هزینه درمان کلاب فوت با توجه به نوع درمان مورد نیاز و موقعیت جغرافیایی کلینیک درمانی متفاوت است. بهتر است ابتدا با پزشک کودک خود مشورت کنید تا بتوانید موارد مورد نیاز برای درمان و هزینه آن‌ها را برآورد کنید.

آیا درمان پاچنبری شامل پوشش بیمه می‌شود؟

بله درمان ناهنجاری‌های مادرزادی شامل پوشش بیمه می‌شود و پاچنبری هم از این قاعده مستثنی نیست.

پاچنبری یک طرفه و دو طرفه چیست؟

در پاچنبری یک طرفه فقط یکی از پاها دچار کلاب فوت شده، اما در نوع دو طرفه هر دو پا درگیر می‌شوند.

بهترین بریس کلاب فوت را از کجا بخرم؟

معمولا کلینیک‌هایی که خدمات درمان این بیماری را ارائه می‌دهند، خودشان با اندازه‌گیری بیمار، بریس مخصوص برای او می‌سازند.

بهترین دکتر درمان پاچنبری کیست؟

درمان پاچنبری، نیازمند متخصص های ارتوپدی، فیزیوتراپی، جراح و .. است. در هنگام مراجعه به کلینیک، شما می‌توانید پزشک مورد نظر خود را انتخاب و درمان را شروع کنید.

آیا ماساژ پای کودک برای اصلاح پا چنبری مفید است؟

بله قطعا ماساژهای فیزیوتراپی مخصوص پاچنبری، برای اصلاح تدریجی تغییر شکل پا مفید هستند.

آیا کلاب فوت در بزرگسالان قابل درمان است؟

بله و انواع روش‌های جراحی وجود دارند که برای درمان بزرگسالان دارای کلاب فوت استفاده می‌شوند.

آیا پا چنبری در سونوگرافی دوران بارداری مشخص می‌شود؟

بله، کلاب فوت در هفته بیستم بارداری در سونوگرافی قابل تشخیص است.

آیا کلاب فوت، ارثی است؟

بله، یکی از عوامل به وجود آورنده آن می‌تواند عوامل ژنتیکی مانند اسپینا بیفیدا باشد.

کلاب فوت وضعیتی چیست؟

این نوع پاچنبری ناشی از قرارگیری ناصحیح پاهای جنین در شکم مادر باردار است.

بهترین نوع آتل پا چنبری چیست؟

اسپلینت پا چنبری بهترین نوع آتل برای این ناهنجاری است که پا را در زاویه مخصوصی نگه داشته و به اصلاح تغییر شکل آن کمک می‌کند.

آیا فیزیوتراپی کلاب فوت برای پای کودک، درد ایجاد می‌کند؟

خیر، زیرا پاهای نوزادان و کودکان انعطاف‌پذیر هستند.

آیا جنین پاچنبری برای مادر خطر ایجاد می‌کند؟

خیر، هیچ خطر ناشی از کلاب فوت وجود ندارد که در زمان بارداری یا وضع حمل، مادر را تهدید کند.

آیا انجام رادیوگرافی تشخیص پاچنبری برای نوزاد ضرری ندارد؟

خیر، اما نباید تکرار شود.

آیا بستن بریس کلاب فوت مشکلی برای کودک ایجاد می‌کند؟

خیر، در صورتی که درست بسته شود و پای کودک در آن لیز نخورد مشکلی ایجاد نمی‌کند.

آیا میزان پاچنبری بعد از تولد نوزاد با میزانی از ناهنجاری که در سونوگرافی دوران جنینی تشخیص داده می‌شود، یکسان است؟

خیر، حتی ممکن است بعد از تولد میزان تغییر شکل پاها بیش‌تر از مقدار مشاهده شده در سونوگرافی بارداری باشد.

قیمت بریس کلاب فوت در کلینیک دیاکو چقدر است؟

طبق تعرفه سال ۱۴۰۳، هزینه بریس دنیس‌-براون برای پا چنبری یا کلاب فوت حدود ۴،۹۲۵،۰۰۰ تومان است که این قیمت می‌تواند با در نظر گرفتن هزینه‌های جانبی افزایش یابد.

فهرست مطالب
مشاوره