کف پای صاف در کودکان و درمان تخصصی با کفش و کفی مخصوص

کف پای صاف در کودکان

همه افراد در بدو تولد دارای کف پای صاف هستند. معمولاً قوس کف پا تا سن ۶ سالگی شکل می‌گیرد. اگر قوس کف پا در دوران کودکی کمتر از اندازه طبیعی ایجاد شود یا اصلا ایجاد نشود، فرد دچار عارضه کف پای صاف می‌شود. افرادی که کف پای صاف دارند بیشتر در معرض ابتلا به درد زانو، لگن، کمر و سایر مشکلات پا هستند. می‌توان مشکلات ناشی از صافی کف پا را، با روش‌های مختلفی مانند استفاده از ابزار ارتوپدی، فیزیوتراپی و در صورت نیاز جراحی درمان کرد.

آیا کف پای صاف خود‌به‌خود خوب می‌شود؟

آیا کف پای صاف خود‌به‌خود خوب می‌شود؟

قوس کف پا در بدو تولد وجود ندارد و به‌تدریج با رشد کودک ایجاد شده و صافی کف پای کودک برطرف می‌شود. پس از سنین ۶ تا ۷ سالگی انتظار می‌رود که قوس کف پا به طور طبیعی ایجاد شده باشد. کودکان تا پیش از این سنین، معمولاً برای کف پای صاف نیازی به درمان ندارند؛ اما در بعضی موارد عدم وجود قوس در کف پا، باعث ایجاد درد، ناراحتی یا خستگی پاهای کودک در هنگام راه‌رفتن می‌شود. برای رفع این علائم ممکن است کودک نیاز به استفاده از کفش‌های طبی، بریس و ارتز داشته باشند.

کف پای صاف همچنین ممکن است در بزرگسالی، در اثر مشکلات زمینه‌ای دیگری ایجاد شود. صافی کف پا در بزرگسالان خودبه‌خود برطرف نمی‌شود و می‌تواند علائم ناراحت‌کننده‌ای را برای فرد ایجاد کند. بزرگسالان نیز می‌توانند برای کاهش علائم کف پای صاف از ارتزها و کفی‌های طبی استفاده کنند. بااین‌حال، مهم است که فرد تحت‌نظر پزشک متخصص از ارتز استفاده کند، زیرا استفاده از ارتزهای نامناسب یا استفاده نادرست از آن‌ها ممکن است علائم ناشی از کف پای صاف را بدتر کند. اولین قدم در جهت درمان صافی کف پا تشخیص نوع کف پای صاف است. انواع صافی کف پا عبارت‌اند از:

کف پای صاف انعطاف‌پذیر رایج‌ترین نوع کف پای صاف است. ویژگی این نوع کف پای صاف به صورتی است که فرد زمانی که نشسته است می‌توان قوس کف پای او را دید؛ اما در زمانی که ایستاده است قوس کف پا دیده نمی‌شود و تمام کف پا کاملاً روی زمین قرار می‌گیرد. صافی کف پای انعطاف‌پذیر در دوران کودکی یا نوجوانی ظاهر می‌شود و هر دو پا را درگیر می‌کند و به‌تدریج با افزایش سن شدیدتر می‌شود. در اثر این نوع صافی کف پا، تاندون‌ها و رباط‌هایی که در ناحیۀ کف پا وجود دارند ممکن است کشیده شده یا پاره و متورم شوند. اصلی‌ترین علت صافی انعطاف‌پذیر کف پا، نرمی مفاصل کف پا است. یعنی قوس کف پا ایجاد شده است؛ اما در اثر نرمی مفاصل کف پا در هنگام واردشدن وزن بدن روی پاها قادر به حفظ قوس پا نیست و کف پا کاملاً روی زمین قرار می‌گیرد. این وضعیت ممکن است به علل ژنتیکی ایجاد شود.

در کف پای صاف از نوع سخت، قوس کف پا، چه در هنگام ایستادن یا زمان نشستن دیده نمی‌شود. این وضعیت اغلب در سال‌‌های نوجوانی ایجاد می‌شود و با افزایش سن بدتر می‌شود. این عارضه ممکن است باعث احساس درد در کف پا در هنگام خم کردن پاها به سمت بالا یا پایین شده یا حرکت دادن کف پا را به یک طرف دشوار کند. همچنین در موارد شدید می‌تواند باعث انحراف پاها به سمت داخل و بروز علائمی مانند درد زانو، لگن، کمر و مچ پاها شود. صافی کف پای سخت ممکن است یک پا یا هر دو را درگیر کند. علت اصلی صافی کف پای سخت علل ژنتیکی است. برخی از نوزادان یک نقص مادرزادی به نام تالوس عمودی دارند که از ایجاد قوس کف پا جلوگیری می‌کند. در این عارضه استخوان تالوس در مچ پا در وضعیت نامناسبی قرار می‌گیرد و باعث بروز صافی کف پا می‌شود. همچنین تشکیل نشدن یک یا دو استخوان کف پا یا چسبیدن استخوان‌های کف پا به یکدیگر در هنگام رشد جنین نیز می‌تواند یکی از علل صافی کف پای سخت باشد.

درصورتی‌که کف پای صاف کودک، خودبه‌خود برطرف نشود ممکن است علائمی ایجاد کند که بر زندگی و فعالیت کودک تأثیر نامطلوبی بگذارد. این عوارض ممکن است شامل یک یا چند مورد از موارد زیر باشد:

  • دیر راه‌افتادن کودک
  • راه‌رفتن غیرعادی کودک
  • خستگی زودهنگام در زمان راه‌رفتن
  • عدم تمایل به راه‌رفتن
  • درد پا در هنگام راه‌رفتن
  • عدم تمایل به شرکت در فعالیت، بازی و دویدن
  • خراب‌شدن کفش‌ها و کج‌شدن آن‌ها به یک سمت

بهتر است در صورت مشاهدۀ هر یک از این علائم، حتی اگر کودک سن کمی دارد، آن‌ها را جدی بگیرید و برای معاینه و بررسی پای کودک به پزشک مراجعه کنید.

درمان تخصصی کف پای صاف در کلینیک دیاکو

در کلینیک تخصصی ارتوپدی دیاکو، روش درمان صافی کف پا را بر اساس سن بیمار، نوع و شدت صافی کف پا تعیین می‌‌کنیم. این درمان‌‌ها می‌توانند شامل موارد زیر باشند:

کفی سیلیکونی

درمان کف پای صاف با کفی سیلیکونی

اگر صافی کف پای کودک خفیف باشد، معمولاً برای درمان آن، کفی سیلیکونی تجویز می‌شود. این کفی‌ها، پا را در وضعیت باثبات قرار می‌دهند و نیاز به واردکردن نیروی اصلاحی بیش‌تری نیست. استفاده از کفی‌های سیلیکونی به جذب ضربه و فشارهای وارد شده در ناحیۀ پاشنه و کف پا کمک می‌کنند. آن‌ها در داخل کفش قرار داده می‌شوند و برای ایجاد راحتی، پشتیبانی و جذب ضربه طراحی شده‌اند. کفی‌های سیلیکونی فشارها و ضربه‌ای را که ممکن است باعث درد یا ناراحتی شود را جذب و دفع می‌کنند. کفی سیلیکونی انواع مختلفی دارد که هر یک بر اساس نوع مشکلات پای کودک مؤثر هستند مانند:

  • کفی سیلیکونی کامل کف پا: کفی‌های سیلیکونی کامل، ​​کل کف پا را پوشش می‌دهند.
  • کفی‌های سیلیکونی آرک ساپورت: این کفی‌ها از ناحیه قوس کف پا حمایت می‌کنند.
  • فنجانی برای پاشنه: این کفی‌های تخصصی برای حمایت از پاشنه طراحی شده‌اند.
  • کفی متاتارسال: کفی‌های متاتارس ساخته شده از سیلیکون به طور خاص برای هدف قرار دادن استخوان‌های کف پا طراحی شده‌اند.

انتخاب کفی سیلیکونی مناسب باید بر اساس عواملی مانند سن و وزن بیمار، وضعیت و مشکل پا، اندازه و نوع کفش و کیفیت و دوام، توسط یک متخصص ارتوپدی تعیین و تجویز شود. کفی‌های بی‌کیفیت و نامناسب ممکن است به سرعت شکل و کارایی خود را از دست بدهند و مشکلات بیشتری برای کودک ایجاد کنند.

کاربرد

استفاده از کفی‌های سیلیکونی معمولاً برای موارد خفیف کف پای صاف، کاربرد دارد. یکی از مزایای اولیه کفی‌های سیلیکونی خاصیت بالشتکی عالی و جذب ضربه آن است. اگر کودک ساعت‌های طولانی بایستد یا در فعالیت‌های ورزشی شرکت کند، کفی‌های سیلیکونی پشتیبانی عالی را ارائه می‌کنند و فشار کلی روی پاهای کودک را کاهش می‌دهند.

کفی‌های سیلیکونی علاوه بر کاهش درد ناشی از صافی کف پا، می‌توانند ناراحتی‌هایی که در اثر التهاب کف پا، خار پاشنه و متاتارسالژی ایجاد شده را نیز تسکین دهند. کفی‌های سیلیکونی با حمایت از قوس کف پا و توزیع صحیح فشار، می‌توانند درد را از بین ببرند و به کودک امکان حرکت سریع را بدهند. کفی‌های سیلیکونی به دلیل ساختار مستحکمی که دارند، دوام بیشتری داشته، مدت طولانی‌تری قابل‌استفاده هستند و شکل خود را در درازمدت حفظ می‌کنند.

کفش طبی

درمان کف پای صاف با کفش طبی

اگر کودک علاوه بر صافی کف پا، دچار انحراف‌هایی در مچ، ساق پا یا زانو نیز باشد علاوه بر کفی طبی، کفش طبی نیز تجویز می‌شود. در کلینیک دیاکو، ما بر اساس سن و وزن کودک، متریال زیره کفش را تعیین می‌کنیم. اندازه داخل کفش با استفاده از اسکنر و فوت سایزر محاسبه می‌شود. همچنین در مورد بعضی کفش‌های طبی ممکن است از قالب‌گیری یا روش فوم باکس نیز برای اندازه‌گیری دقیق کفش استفاده شود.

در کلینیک دیاکو ۴ استاندارد کلی برای یک کفش مناسب وجود دارد که بر اساس جنس زیره، ارتفاع پاشنه، عمق و سفتی دیواره کفش و عمق سرپنجه کفش دسته‌بندی می‌شوند. در کلینیک تا ۱۰ استاندارد مختلف کفش طبی قابل‌ارائه است که همه آن‌ها را با جزئیات به والدین کودک توضیح می‌دهیم. کودکان به طور معمول باید ۲ سال از این کفش‌های طبی استفاده کنند که این زمان در صورت لزوم ممکن است بیش‌تر شود. به‌منظور تشویق کودکان به استفاده از کفش‌های طبی، ما در کلینیک دیاکو کفش‌های طبی را با طرح انیمیشن‌های محبوب کودکان ارائه می‌دهیم.

کاربرد

کفش‌های طبی در مواردی که کودک علاوه بر صافی کف پا، انحراف‌هایی در مچ، ساق پا یا زانو نیز داشته باشد کاربرد دارد. کفش‌های طبی با پشتیبانی از قوس کف پا نقش مهمی در کاهش فشار روی زانوها، باسن و کمر و همچنین در بهبود هم‌ترازی کف پا و ساق پا دارند؛ آن‌ها همچنین ناهماهنگی فشار روی پاها را نیز برطرف می‌کنند.

این کفش‌ها طوری ساخته می‌شوند که عمق بیش‌تری داشته و بتوانند کفی‌های ضخیم و ارتز را در خود جای دهند. پنجه پهن کفش‌های طبی باعث کاهش فشار از روی انگشت‌ها و ناهنجاری انگشت چکشی می‌شود و فضای بیش‌تری را برای حرکت انگشتان پا فراهم می‌کند. کفش‌های طبی با رویه‌های قابل‌انعطاف و قابل‌تنظیم ساخته می‌شوند که در صورت تورم پاها می‌تواند راحتی پا را تأمین کند. طراحی دقیق زیره کفش باعث افزایش ثبات در هنگام راه‌رفتن می‌شود. به طور خلاصه، کفش‌های طبی به بهبود سلامت کف پا، مچ پا، و زانوها و ساق پا کمک می‌کنند.

بریس SMO

بریس SMO برای درمان کف پای صاف

درصورتی‌که صافی کف پا، پاتولوژیک و شدیدتر بوده و با چرخش پاشنه همراه باشد. در کلینیک دیاکو برای درمان این نوع صافی کف پا، بریس‌های SMO تجویز می‌کنیم. این بریس‌ها نوعی بریس ارتوپدی هستند که از کف تا بالای مچ پاها را پوشش می‌دهند. این بریس‌ها به طور قابل‌توجهی کوتاه‌تر هستند و به کودک اجازه می‌دهند تا آزادی حرکت بیش‌تری داشته باشد. آن‌ها سفارشی و سبک هستند، عملکرد کلی را بهبود می‌بخشند، ثبات و پشتیبانی فراهم می‌کنند، درد را کاهش می‌دهند و نقش مهمی در روند توان‌بخشی پای کودک دارند. طراحی جمع‌وجور این نوع بریس کمک می‌کند تا موانع مربوط به حرکت کودک به حداقل برسد و کودک آن را راحت‌تر تحمل کند.

کاربرد

استفاده از بریس SMO در مواردی کاربرد دارد که صافی کف پای کودک شدید بوده و باعث چرخش پاشنه پا نیز شده باشد. این بریس‌ها مزایای متعددی دارند، از جمله: تثبیت کف و مچ پا، کاهش خطر افتادن و بهبود تعادل کودک. استفاده از این بریس‌ها از شدیدتر شدن صافی کف پا و آسیب‌های بیش‌تر به ساختار کف و مچ پا جلوگیری می‌کند. بریس SMO به نواحی خاصی از مچ و کف پا فشار وارد می‌کند و به بهبود هم‌ترازی و ثبات آن‌ها کمک کرده و درد و ناراحتی را کاهش می‌دهد.

یکی دیگر از ویژگی‌های مهم بریس‌های SMO قابلیت تنظیم آن‌ها است. این بریس‌ها را می‌توان به‌گونه‌ای تنظیم کرد که حمایت و فشرده‌سازی را در سطوح مختلف فراهم کنند و به کودک این امکان را بدهند تا با افزایش قدرت و ثبات، فعالیت بدنی خود را به‌تدریج بیش‌تر کند. توجه به این نکته ضروری است که بریس‌های SMO برای همه مشکلات پا مناسب نیستند. طراحی خاص و سطح پشتیبانی ارائه شده توسط این بریس‌ها، بسته به نیاز کودک و نوع آسیب یا شرایط تحت درمان متفاوت خواهد بود. مهم است که با یک پزشک ارتوپدی یا متخصص طب فیزیکی مشورت کنید تا بهترین دوره درمان و نوع بریس SMO را که برای نیازهای کودک شما مؤثرتر است، تعیین کند.

بریس کوتاه ساق پا  (Short Leg Brace)

بریس کوتاه ساق پا برای درمان کف پای صاف

بریس کوتاه ساق پا (SLB) یک بریس فلزی و چرمی سفارشی است که به کفش متصل می‌شود. این بریس‌ها برای تثبیت و کمک به ماهیچه‌های ضعیف، بی‌حرکت کردن مفاصل دردناک یا اصلاح موقعیت کف و مچ پا طراحی شده‌اند. بریس کوتاه ساق پا، به کفش متصل می‌شوند و معمولاً دارای دو میله هستند که در دو طرف ساق پا قرار می‌گیرند و در زیر زانو به‌وسیله یک بست چرمی محکم می‌شوند.

کاربرد

بریس‌های کوتاه ساق پا در موارد شدید صافی کف پا همراه با علائمی مانند چرخش مچ پا به داخل، چرخش مچ پا به خارج، کوتاه‌شدن تاندون آشیل، عقب‌رفتگی زانو به دلیل انحراف زانو، کاربرد دارند. استفاده از این بریس‌ها از مچ پا و کنترل حرکات آن حمایت می‌کنند.

بریس KAFO

بریس KAFO برای درمان کف پای صاف

در کلینیک دیاکو، در مواردی که صافی شدید کف پا، با کوتاه‌شدن تاندون آشیل همراه باشد، استفاده از بریس‌های مچ پا تا زانو یا KAFO را برای کودکان تجویز می‌کنیم. کودکان باید در طول شب آن‌ها را بپوشند. KAFO ارتز کامل پا است که زانو، مچ پا، ساق و کف پا را در بر می‌گیرد. این بریس‌ها برای کمک به تثبیت عضلات ساق پا، به‌ویژه برای کودکان مبتلا به ضعف عضلانی شدید تجویز می‌شوند.

کاربرد

بریس‌های KAFO در موارد شدید کف پای صاف کودکان که باعث کوتاه شدن تاندون آشیل، مشکلات حرکتی زانو، ناپایداری زانو، درد و عدم هم‌ترازی مچ، ساق و ران شده است، کاربرد دارد. این بریس‌ها می‌توانند برای جلوگیری از حرکت بیش از حد مفاصل، کاهش درد مفاصل، کنترل مفاصل ناپایدار، بهبود هم‌ترازی پاها مفید باشند.

فیزیوتراپی و ورزش‌

در مورد عارضه صافی کف پای انعطاف‌پذیر، فیزیوتراپی در کنار استفاده از بریس‌ها و کفش‌های طبی می‌تواند به افزایش قدرت و بهبود کارایی عضلات کف پا تا زانوها کمک کرده و ناراحتی‌های ناشی از صافی کف پا را کاهش دهد. متخصص طب فیزیکی، شدت صافی کف پا، شکل و تحرک پاها را ارزیابی می‌کند و همچنین نحوۀ راه‌رفتن کودک را بررسی می‌کند. همچنین بررسی می‌کند که آیا صافی کف پا اندام‌های دیگر بدن را نیز تحت‌تأثیر قرار داده است یا خیر. متخصص طب فیزیکی تعدادی تمرین به شما می‌آموزد که می‌توانید آن‌ها را در خانه برای تسکین پادرد کودک خود انجام دهید. بعضی از تمرینات مفید برای صافی کف پا در زیر ذکر شده است:

درمان کف پای صاف با تمرین کشش پلانتار کف پا با توپ

  1. روی لبۀ صندلی بنشینید و توپ تنیس را زیر انگشتان پا قرار دهید.
  2. توپ را از انگشتان پا به سمت پاشنۀ خود بچرخانید و کمی فشار وارد کنید
  3. توپ را به صورت دایره‌های کوچک در قسمت جلوی پا بچرخانید
  4. توپ را به صورت دایره های کوچک در قسمت قوس کف پا بچرخانید
  5. توپ را به صورت دایره‌های کوچک روی پاشنۀ پا بچرخانید.
  6. روند بالا را روی پای دیگر خود تکرار کنید.

تمرین جمع کردن کف پا برای درمان صافی کف پا

این تمرین، عضلات عمقی پا را فعال می‌کند تا کنترل حرکتی، تعادل و وضعیت بدن را بهبود بخشد.

  1. روی یک سطح صاف بایستید
  2. با سفت‌کردن عضلات، قوس کف پای خود را “فشرده” کنید. سعی کنید که پنجه پای خود را تا حد ممکن به پاشنه نزدیک کنید.
  3. اطمینان حاصل کنید که انگشتان پا از زمین بلند نشود
  4. ۱۰ ثانیه نگه دارید و بعد رها کنید
  5. تمرین را ۳ ست ۲۰ تایی تکرار کنید

تمرین کشش حوله برای درمان کف پای صاف

کشش حوله نیز راه بسیار خوبی برای بهبود تعادل و وضعیت کف پا است.

  1. روی یک صندلی بنشینید و پشت خود را صاف کنید
  2. یک حوله را صاف روی زمین قرار دهید.
  3. فقط با استفاده از انگشتان پای خود، حوله را آن‌قدر بکشید تا کاملاً مچاله شود.
  4. تمرین را ۲ تا ۳ بار تکرار کنید

تمرین راه رفتن روی پاشنه پا و پنجه پا برای درمان کف پای صاف با

  1. روی انگشتان پا بلند شوید و چند دقیقه در اطراف راه بروید.
  2. روی پاشنه‌های خود بایستید و انگشتان پا کاملاً از زمین جدا شوند. سعی کنید تعادل خود را حفظ کنید و سپس روی پاشنه راه بروید.
  3. تمرین را در ست‌های ۵ تایی برای پنجه و پاشنه تکرار کنید

این طرز راه رفتن عضلات پشت پا و اطراف مچ پا را تقویت می‌کند و برای کف پای صاف مفید است.

آویزان کردن ساق پا برای درمان کف پای صاف با

  1. روی یک پله یا لبۀ پهن با انگشتان پای خود بایستید
  2. وسط کف پا و پاشنه پا آویزان باشد
  3. پاشنه‌های خود را تا جایی که می‌توانید بالا بیاورید و به مدت ۵ ثانیه در این حالت بمانید
  4. به آرامی پاشنه‌های خود را پایین بیاورید، اما آن‌ها را پایین‌تر از بقیه قسمت‌های پای خود قرار ندهید.
  5. تمرین را ۱۵ تا ۲۰ بار تکرار کنید
  6. ۲ تا ۳ ست انجام دهید

جراحی کف پای صاف

جراحی کف پای صاف

داشتن کف پای صاف به این معنی نیست که فرد نیاز به جراحی دارد. بسیاری از افراد با کف پای صاف زندگی می‌کنند بدون اینکه در اثر این عارضه درد یا ناراحتی داشته باشند. برخی دیگر از طریق درمان‌های غیرجراحی صافی کف پا را درمان می‌کنند. در صورتی که پس از استفاده مداوم و صحیح از روش‌های غیرجراحی برای درمان صافی کف پا نتیجه نگرفته‌اید، درد و ناراحتی‌های ناشی از این عارضه شدیدتر شده‌است یا در نتیجۀ صافی کف پا توانایی خود را برای انجام برخی فعالیت‌ها از دست داده‌اید می‌توانید روش جراحی را درنظر بگیرید.

روش جراحی برای اصلاح کف پای صاف با توجه به سن، ساختار استخوانی، رباط‌ها و مفاصل و علت ایجاد کف پای صاف متفاوت خواهد بود. یک نوع جراحی برای همۀ افراد دارای کف پای صاف انجام نمی‌شود. چند نوع جراحی وجود دارد که ممکن است برای اصلاح صافی کف پا استفاده شود:

  • جراحی تاندون: در این جراحی یک تاندون از یک استخوان به استخوان دیگر منتقل می‌شود تا به تغییر شکل کف پا کمک کند. همچنین ممکن است در این جراحی، تاندون آشیل بلندتر شود.
  • استئوتومی: استخوان‌های کف پا بریده شده و در راستا و جهت مناسب قرار داده می‌شوند.
  • فیوژن: جوش دادن استخوان‌ها‌ی دو طرف یک مفصل برای رفع ناهنجاری‌های شدید کف پا.

جراحی کف پای صاف در بیمارستان و تحت بیهوشی عمومی انجام می‌شود. معمولاً هر بار کف یکی از پاها جراحی می‌شود اما می‌توان هر دو پا را نیز همزمان جراحی کرد. پس از جراحی کف پا، از انگشتان پا تا زانو گچ گرفته می‌شود و نباید تا ۶ هفته هیچ وزنی روی پای جراحی شده وارد شود.

بهبودی بعد از جراحی کف پا بین ۶ هفته تا ۳ ماه طول می‌کشد. در طول این مدت، هر چند هفته یک بار باید برای معاینه و بررسی روند بهبودی به پزشک خود مراجعه کنید. پس از باز کردن گچ‌های پا، برای شما یک بریس ارتوپدی نصب می‌شود که محدودیت کم‌تری دارد اما همچنان پای شما را در حین بهبودی بی‌حرکت نگه می‌دارد. در پایان روند بهبودی اولیه، ممکن است برای شما یک مچ بند و جلسات فیزیوتراپی تجویز شود تا به پای شما کمک کند دامنۀ حرکتی کامل خود را بازیابی کند.

پروتکل تشخیص تا درمان و ساخت ارتز در کلینیک دیاکو

در کلینیک دیاکو پروتکل تشخیص تا درمان صافی کف پا، طبق آخرین متد روز دنیا و گایدلاین‌های بین‌المللی، و طی مراحل زیر انجام می‌شود:

معاینۀ اولیه

ابتدا مراجعین توسط درمانگرها و متخصین کلینیک معاینه می‌شوند. این معاینات برای هر فرد حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه طول می‌کشد. این معاینات توسط افراد متخصص انجام می‌شود و نتایج آن بسیار دقیق بوده و در پرونده بیمار ثبت می‌شود.

اسکن دو بعدی، فشاری، و سه بعدی

کلینیک دیاکو مجهز به تمامی سیستم‌های ارزیابی وضعیت پا، ارزیابی اسکلتی عضلانی وضعیت راه رفتن و نیز پوسچروگرافی، اسکن سه بعدی و سیستم‌ قالب‌گیری فوم باکس است. در کلینیک دیاکو اسکن‌های پا و تجزیه و تحلیل نتایج آن‌ها توسط متخصصین ارتز و پروتز که دوره‌های تخصصی اسکن پا و پوسچروگرافی را گذرانده‌اند انجام می‌شود. ابتدا یک اسکن دو بعدی یا نوری و اسکن‌های فشاری (استاتیک و دینامیک) از پای کودک تهیه می‌شود. و در بعضی موارد در صورت نیاز اسکن سه بعدی نیز تهیه شده و نتایج این اسکن‌ها در پرونده کودک ثبت می‌شود.

تحلیل نتایج اسکن و ساخت ارتز

پس از ارزیابی نتایج معاینات اولیه و بررسی آن‌ها در کنار نتایج ثبت شده از اسکن‌های پا، متخصص ارتز و پروتز یک بار دیگر به طور دقیق پای کودک را معاینه کرده و بر اساس سن، وزن و نیاز او، ارتز یا ارتزهایی را تجویز کرده و اصول ساخت و طراحی این ارتزها که شامل نحوه و میزان اعمال نیروها و تغییراتی که لازم است در کفی یا بریس مخصوص کودک صورت بگیرد را در پرونده او ثبت می‌کند.

بریس‌های تجویز شده با خصوصیات منحصر به فرد پای کودک توسط تکنسین‌های فنی ما در کلینیک دیاکو ساخته شده و تحویل داده می‌شود. روند ساخت و تحویل این ارتزها به نوع ارتز بستگی داشته و ممکن است از ۲ هفته تا ۲ ماه طول بکشد. در کلینیک دیاکو انواع مختلفی از ارتزها برای کودکان و بزرگسالان تجویز و ساخته می‌شود که شامل:

  • ارتزهای کاستوم فیت: این ارتزها آماده هستند و روی پاهای فرد اندازه می‌شوند.
  • ارتزهای پری فابریکیت: ارتزهای پیش ساخته و آماده هستند.
  • ارتزهای کاستوم مید: این ارتزها شخصی‌ساز هستند. تمام ارتزهای تجویز شده در کلینیک دیاکو به ویژه برای کودکان به صورت کاستوم مید ساخته می‌شوند یعنی طراحی و ساخت و نیروهای اعمال شده در آن‌ها منحصربه‌فرد است.

چکاپ دوره‌ای

ما در کلینیک دیاکو پروتکل جدی، دقیق و پیگیرانه‌ای دربارۀ چکاپ دوره‌ای بیماران داریم و همین امر باعث شده‌است که کلینیک ما نتایج خوبی در درمان صافی کف پا بوسیله ارتز و پروتزها کسب کند. در این کلینیک چکاپ به صورت دوره‌ای انجام می‌شود و در طی هر چکاپ تغییراتی که در هر بریس و هر وسیله تجویزی دیگر اعمال شده است، با جزئیات دقیق بررسی می‌شود و مشخص می‌شود که بدن بیمار تا چه حد به این ابزار ارتوپدی پاسخ داده است. در صورتی که نتایج چکاپ مطلوب باشد پروتکل بعدی را در روند درمانی به اجرا در می‌آوریم و در صورتی که نتایج چکاپ روی بیمار جواب نداده باشد پروتکل‌ها و نیروهای اعمال شده را تغییر می‌دهیم تا نتایج مطلوب برای بیمار حاصل شود.

بازگشت کودک به دویدن و بازی

با راهنمایی متخصصین کلینیک ما و استفاده صحیح از ابزار ارتوپدی تجویز شده و پیگیری مداوم و حضور در چکاپ‌های دوره‌ای، می‌توان گفت که در مدت کوتاهی کف پای صاف کودک کاملاً درمان شده و کودک می‌تواند بدون احساس درد، خستگی و ناراحتی راه برود. کودکانی که کف پای صاف آن‌ها، با روش‌های اصولی و تخصصی در کلینیک دیاکو درمان شده‌اند، در بزرگسالی نیز پاهای سالم و طبیعی خواهند داشت و با مشکلات مربوط به این عارضه در سنین بالاتر درگیر نخواهند شد. همچنین پس از درمان صافی کف پا، هیچ‌گونه محدودیتی برای کودک، در انجام انواع فعالیت‌های ورزشی و تفریحی وجود نخواهد داشت. کودک پس از درمان قادر است که آزادانه بدود، بپرد، طناب بازی کند و از زندگی خود لذت ببرد.

عوارض کف پای صاف در صورت عدم درمان

اگر کف پای صاف کودکان تا بعد از ۷ سالگی همچنان باقی باشد و قوس طبیعی کف پا ایجاد نشود نیاز به درمان دارند. در صورت عدم درمان کف پای صاف با افزایش سن و وزن، فشار وارد شده بر تاندون‌ها، مفاصل و عضلات پای کودک به اندام‌های بالاتر مانند مچ، ساق، لگن و ستون‌فقرات منتقل شده و در دراز مدت ممکن است عوارض زیر را ایجاد کند:

  • گرفتگی عضلات پا
  • درد و خستگی عضلانی ساق پا
  • درد کف پا، مچ پا، پاشنه یا قوزک پا
  • درد هنگام راه رفتن
  • انحراف و تغییر شکل انگشتان پا
  • مشکلات تعادل
  • آرتروز زودهنگام مفاصل مچ پا یا زانو
  • خارهای استخوانی
  • بونیون یا میخچه و پینه
  • کمردرد، درد لگن یا درد زانو
  • تاندونیت آشیل
  • التهاب رباط‌های کف پا
  • تاندونیت خلفی تیبیا

ما در کلینیک دیاکو برای صافی کف پای بزرگسالان نیز خدمات درمانی ارائه می‌‌دهیم. ابتدا با بررسی، معاینه و اسکن، تشخیص گرید و شدت صافی کف پا انجام می‌شود و در صورتی که شدت صافی کف پا خیلی شدید و ناتوان کننده نباشد برای آن‌ها ارتزهایی مانند کفی و صندل‌های طبی تجویز می‌‌کنیم. همچنین ممکن است زانوبند‌های طبی مخصوصی برای بزرگسالان تجویز شود تا از پیشرفت عوارضی مانند آرتروز زانو، که در اثر صافی کف پا به مدت طولانی ایجاد شده‌است و تخریب مفاصل فرد جلوگیری شود. اگر فرد بزرگسال مبتلا به صافی کف پا دچار دفورمیتی‌های شدید باشد، در کلینیک دیاکو برای این افراد کفش‌های طبی مخصوص خودشان طراحی و ساخته می‌شود.

کلینیک تخصصی ارتوپدی دیاکو، به‌عنوان اولین مرکز تخصصی ارتز و پروتز کودکان، مجهز به تمامی سیستم‌های ارزیابی وضعیت اسکلتی عضلانی پاها، وضعیت راه‌رفتن، پوسچروگرافی، اسکن سه‌بعدی و سیستم قالب‌گیری فوم باکس است. روند ارزیابی و اسکن پاها در کلینیک دیاکو توسط افراد متخصص ارتز و پروتز که دوره‌های تخصصی اسکن، پوسچروگرافی و تحلیل آن‌ها را به‌صورت ویژه گذرانده‌اند انجام شده و بریس‌ها و کفش‌های طبی مخصوص برای کودکان و بزرگسالان طراحی و ساخته می‌شود.

برای دریافت مشاوره رایگان و تعیین وقت ویزیت، لطفا به صفحه تماس با ما مراجعه کنید.

سوالات متداول

آیا کف پای صاف باعث معافیت سربازی می‌شود؟

بله. افرادی که کف پای صاف دارند در صورتی که این عارضه باعث ناهنجاری‌های مچ پا یا مشکل در راه‌ رفتن شود از خدمت سربازی معاف دائم شده و در غیر این صورت معاف از رزم هستند.

چرا کف پای صاف از سربازی معاف است؟

معافیت سربازی در این موارد به دلیل این است که صافی کف پا در هنگام ایستادن طولانی مدت عوارضی مانند پا درد و کمردرد ایجاد می‌کند. همچنین افراد مبتلا به این عارضه معمولاً از عوارضی مانند خارپاشنه، زانو درد و درد مچ پا رنج می‌برند.

آیا می‌توان از کف پای صاف جلوگیری کرد؟

نمی‌توان به طور قطعی از صافی کف پا جلوگیری کرد زیرا صافی کف پا تا ۶ یا ۷ سالگی در کودکان طبیعی است و بخشی از مراحل رشد آنان است؛ اگر قوس کف پای کودک تا این سنین ایجاد نشود، با تشخیص زودهنگام و شروع درمان می‌توان از شدیدتر شدن آن جلوگیری کرد. همچنین استفاده از کفش‌های استاندارد و مناسب، حفظ وزن متعادل و تقویت عضلات و مفاصل، تا حد زیادی می‌تواند در بزرگسالان از صاف شدن اکتسابی کف پا جلوگیری کند.

درمان کف پای صاف با دفورمیتی مچ پا چیست؟

در صورتی که صافی کف پا همراه با دفورمیتی مچ پا باشد، برای درمان این مشکل بسته به شدت انحراف مچ پا باید از بریس‌ها و ارتزهای مخصوصی که برای این عارضه ساخته شده است با تجویز پزشک استفاده کرد. همچنین ممکن است فرد برای رفع دفورمیتی نیاز به جراحی پیدا کند.

آیا طناب زدن برای کف پای صاف مفید است؟

خیر. به طور کلی ورزش‌هایی که با پریدن‌های مداوم و فشار شدید به کف پا همراه هستند برای کف پای صاف ضرر دارند.

برای کف پای صاف چه کفشی مناسب است؟

در صورت داشتن کف پای صاف، بهتر است از پوشیدن کفش‌های پاشنه بلند و نوک باریک اجتناب کنید. می‌توانید کفش‌‌هایی با پاشنه و پنجه پهن بپوشید و از کفی‌های طبی در داخل آن استفاده کنید. برای کودکان نیز کفش‌های طبی مخصوص ساخته می‌شود.

صافی کف پا تا چه سنی قابل‌درمان است؟

درمان صافی کف پا محدودیت سنی ندارد البته هرچه در سنین کودکی برای درمان این عارضه اقدام کنید روند درمان سریع‌تر و آسان‌تر است.

اگر کف پای صاف درمان نشود چه می‌شود؟

در صورت عدم درمان کف پای صاف ممکن است عوارضی مانند کمردرد، زانودرد، مشکل در راه رفتن، مشکلات ستون فقرات، انحراف مچ پا و زانو و آرتروز زودهنگام مفاصل ایجاد شود.

چه ورزش‌هایی برای کف پای صاف مضر هستند؟

ورزش‌هایی که در آن‌ها ایستادن طولانی مدت و پریدن و دویدن زیاد باشند همچنین ضربه به کف پا وارد شود برای کف پای صاف مضر است. ورزش‌هایی مانند اسکیت، پرش، طناب زدن، دو و مانند این‌ها با کف پای صاف عوارضی ایجاد می‌کنند.

آیا کف پای صاف باعث زانودرد می‌شود؟

صافی کف پا باعث می‌شود که تراز پا و نحوه‌ی توزیع وزن بدن تغییر کند، که می‌تواند به افزایش فشار روی مفاصل زانو منجر شود. این فشار اضافی به مرور زمان می‌تواند باعث زانودرد و مشکلات مرتبط با آن گردد.

آیا کف پای صاف باعث بیرون‌زدگی دیسک کمر می‌شود؟

بله. به دلیل عدم تعادل فیزیکی در راه‌رفتن و وارد شدن فشار مضاعف به یک طرف لگن صافی کف پا ممکن است در درازمدت باعث بیرون‌زدگی دیسک کمر شود.

تأثیر کف پای صاف در فوتبال چیست؟

افرادی که کف پای صاف دارند نباید زیاد فوتبال بازی کنند زیرا دویدن طولانی مدت و فشار به کف پا می‌تواند برای آن‌ها مشکل‌ساز باشد. اگر صافی کف پا خیلی شدید نباشد این افراد می‌توانند با استفاده از کفی‌های طبی در فواصل کوتاه مدت فوتبال بازی کنند.

آیا دوچرخه‌سواری برای کف پای صاف مفید است؟

بله دوچرخه سواری به دلیل تقویت عضلات ساق و کف پا و کمک به بیش‌تر شدن قوس کف پا، برای صافی کف پا مفید است.

کدام رشته ورزشی برای کف پای صاف مناسب است؟

دوچرخه سواری، شنا، ژیمناستیک، باله، ورزش‌های آبی برای افراد با کف پای صاف مفید هستند.

کدام فوتبالیست‌ها کف پایشان صاف است؟

پارک جی سونگ بازیکن سابق منچستریونایتد، لوئیس فیگو چهره مشهور دنیای فوتبال و بازیکن سابق رئال‌مادرید، و افسانه فوتبال لیونل مسی همگی کف پای صاف دارند.

علائم کف پای صاف چیست؟

درد کف پا، مچ پا، ساق پا و زانو، خستگی زودهنگام در هنگام ایستادن یا راه رفتن، انحراف کف پا به سمت داخل.

بهترین کفش برای صافی کف پا چیست؟

بهترین کفش‌ها برای کف پای صاف کفش‌هایی هستند که استحکام و انعطاف‌پذیری بالایی داشته و از قوس کف پا حمایت کنند. همچنین اندازه و ابعاد پاشنه و پنجه آن‌ها مناسب بوده و قابل تنظیم باشند. یعنی چسب یا بند داشته باشند. استفاده از کفش‌های طبی یا کفی‌‌های طبی در داخل کفش‌های استاندارد بهترین انتخاب است.

بهترین زمان برای درمان صافی کف پا کی است؟

به محض تشخیص صافی کف پا در کودکان یا بزرگسالان بهتر است برای درمان آن اقدام شود. قبل از بروز یا شدت گرفتن عوارض ناشی از کف پای صاف بهترین زمان برای درمان این عارضه است.

آیا صافی کف پا قابل‌درمان است؟

بله. در اکثر موارد صافی کف پا با روش‌های غیر جراحی قابل درمان است. البته باید تمامی مراحل درمانی و استفاده از ارتزهای ارتوپدی را به طور صحیح و مداوم پیگیری کرد. در صورت عدم درمان با روش‌های غیر جراحی، روش جراحی کف پای صاف نیز می‌تواند مفید باشد.

صافی کف پا از چه سنی مشخص می‌شود؟

قوس کف پا از سن ۲ تا ۶ سالگی به طور طبیعی ایجاد می‌شود. اگر تا این سن کف پای کودک قوس پیدا نکند کودک دچار صافی کف پا است.

بهترین برند کفش برای کف پای صاف کودکان چیست؟

برند در تعیین کفش مناسب برای صافی کف پا مطرح نیست. بهترین گزینۀ افرادی که دچار صافی کف پا هستند، کفش‌های کاستوم مید یا شخصی‌سازی شده است. یعنی کفش‌هایی که با اندازه‌گیری و اسکن کف پا و تشخیص دقیق مشکلات ناشی از صافی کف پا، مخصوص پای کودک ساخته شده است.

تفاوت کف پای صاف و گود چیست؟

در کف پای صاف، قوس کف پا کم‌تر از حد طبیعی است یا وجود ندارد؛ اما در کف پای گود، قوس کف پا بیش از حد طبیعی ایجاد می‌شود.

آیا کف پای صاف نیاز به جراحی دارد؟

بله در صورت شدید بودن صافی کف پا یا وجود عوارض ناتوان‌کننده مانند چرخش مچ پا یا درد و ناراحتی شدید می‌توان از روش جراحی برای درمان کف پای صاف استفاده کرد.

فهرست مطالب
مشاوره